Бюджетни таблети

Производителите на панели все повече и повече се ориентират към производство на бюджетен таблет, който намира в образователния сектор приложение при развиващите се икономики. Изглежда производителите са преценили, че им носи повече доходи тази ниша в конкурентния пазар за таблети в развитите икономики.

В момента има около 10 милиона таблети на пазара, с образователна цел именно създадени, като сред тях са най-обещаващи със 7-инчови екрани. Развиващите се икономики ще започнат все повече таблет да търсят с по-големи екрани – 8 или 10-инчови. Една от фирмите, занимаваща се с производството на такъв бюджетен таблет, е тайванската фирма, която главно за Индия изнася продукцията си.

Хората много повече обичат своя таблет, отколкото смартфон. Най-обичан таблет е iPad. Доказателство е удовлетворението от работата с таблет. Най-удовлетворителен е iPad от всички таблети, следван от Kindle Fire на Amazon. Най-малко от своите джаджи са удовлетворени собствениците на Android. Повечето собственици на iPad таблет са млади мъже и по-заможни хора, докато на Kindle Fire предимно са жени, съответно с преобладаващ по-ниски доходи.

На Windows 8 една от главните характеристики, е адаптираността с тъчскрийн управление към устройствата, като таблети. Тя може продажбите на таблет по-скоро да стимулира, отколкото ноутбуци. Със или без Windows 8, таблет ще изпреварва по продажби преносимите компютри. Преимуществата му се крият в цената главно. Дори новите модели с Windows 8 ноутбуци няма да помогнат на PC индустрията.

Друг фактор са новите смартфони, които ще възпрепятстват на ноутбуци продажбите, особено iPhone. Отдавна се възприема таблет за пряк конкурент и на електронните четци, и на ноутбуците. Според анализаторите тази конкуренция особено осезаема ще стане през 2013 година. Очаква се в този период продажбите на таблет сериозно да застрашат продажбите на другите два класа технологични устройства. Повечето електронни четци са по-евтини от таблет, но изглежда повечето потребители смятат, че за малко повече от $100 могат с устройство да се сдобият, което ще им позволи не само книги да четат, но и куп други неща да правят. Освен това, няма да успее Windows 8 кой знае колко голямо влияние да окаже върху пазара. Повечето  модели ще са ултрабуци, а на този подклас цените се прекалено високи все още, за да допаднат повече от таблет на средния потребител.

Зараждането и значението на пречиствателните станцииПриродата не ни е дала водата само като средство за утоляване на човешката жажда и евентуално транспортно средство, тя е също така среда, която обитават огромно количество животни и растения. Кръговратът на водата в природата е едно от първите условия за наличието на какъвто и да било живот на нашата планета.

С появата на хората обаче, водата – този така ценен природен ресурс все по-често и по-мащабно започна да се замърсява. Това важи особено за силно урбанизираните части или с други думи градовете. Ето защо разглежданият от нас въпрос за важността на съвременните пречиствателни станции е толкова актуален.
Според нас основните въпроси за защитата на околната среда трябва да бъдат разглеждани въз основата на следните принципи:

  • Формата и мащабът на човешката дейност трябва да бъде съизмерими със запасите на невъзобновимите природни ресурси;
  • Неизбежните отходни продукти на всички съвременни производства трябва да бъдат съхранявани или връщани в околната среда във форма и концентрация, които да са безвредни за всички живи организми. Този принцип е от особено значение за водните ни ресурси.
  • Непрестанно усъвършенстване и все по-мащабно разпространение на пречиствателни станции от adizo.info от най-ново поколение.

Познатите на повечето съвременни обитатели на планетата Земя пречиствателни станции са сравнително младо изобретение, но техните пра-прадеди се появяват преди повече от 2 хилядолетия. Още по времето на древен Египет, Гърция и Рим са съществували канализационни системи, по които отходните води от човешките градове и животинските ферми са се транспортирали до намиращите се в близост реки, езера и морета.

В древен Рим преди канализационните води да се изхвърлят в Тибър, те са се събирали и престоявали в специален изкуствен водоем, наречен cloaca maxima. През средновековието този опит бива забравен и вместо в подобия на пречиствателни станции, хорските и животинските нечистотии са били изливани направо на градските улици и са били почиствани от дъжд на вятър. Това става причина за замърсяване и заразяване на питейните източници, водейки след себе си епидемии от холера, тиф, дизентерия и други болести.

Дядовците на съвременните пречиствателни станции се появяват отново в Англия, в началото на 19 век, където необходимостта от обработването на отточните води е била меко казано голяма. По пример на древен Рим, водите на острова започват да се събират и държат за утаяване в специални големи съдове, а утаилия се материал се използвал във вид на тор. От споменатия период до наши дни словосъчетанието пречиствателни станции от Adizo.info не само, че не се забравя, но и се използва все повече с всеки изминал ден.

Да възстановим блясъка на паркета

Ако дървеният паркет вече не е така красив, както в момента на неговото поставяне, това не е причина да го сменим с друга настилка. На помощ идва техниката за циклене на паркет, която само за няколко часа ще възвърне предишния блясък. Хубавото на естественото дърво е, че може да се цикли многократно, като при това не губи качествата си. За много хора, цикленето е процедура, която причинява големи катаклизми в дома. От помещението трябва да се изнесат всички мебели, пода да е изчистен от пирони и други неща.
Машините за циклене на паркет са доста шумни. Това означава, че трябва да се работи в разрешените от закона часове, за да няма излишни спорове със съседите. Новите машини на Паркет Тониас осигуряват сравнително безпрахово циклене, но все пак, добре е ако в помещението има ценни картини или полилеи, да се свалят, а ако не е възможно, поне да се покрият. Всяка ремонтна дейност в жилището нарушава нормалния ритъм на живот, но когато се извършва в рамките на уговорените срокове, е добре. Рано или късно, паркетът трябва да се изцикли, това е нещо неизбежно. В помещения, които не са много натоварени, той може да издържи над 10 години без да се наложи да се освежава.
В стаи, в които постоянно се влиза и излиза, паркетът се износва много по-бързо, особено в участъците около вратите. Първо се изтрива лаковото покритие, след което дървото остава напълно незащитено. То се замърсява, потъмнява и придобива неподдържан вид. В този момент е дошло времето за циклене на паркет.
Цикленето е сложна процедура, която изисква подходяща машина и много майсторлък. При циклене на паркет, старият лак напълно се отстранява, заедно с част от повърхностния слой на дървото. Така се открива нова, чиста повърхност, която се почиства и полира. Накрая се покрива с нов слой лак, който да предпазва паркета от повреждане. Лакът е водоустойчив, така че подът може да се мие с подходящи препарати. Освен това е и нетоксичен, за да бъде безопасен както за хората, така и за домашните любимци.
След процедурата по циклене на паркет в едно жилище, то става като ново. Блясъкът на пода се възвръща такъв, какъвто е бил при първоначалното настилане с нов паркет.