Обърнете се към професионален домоуправителЖивотът в сгради с обща етажна собственост е доста сложен по отношение на поддръжка и плащане на общи сметки. В ежедневието много съседи се оплакват от неуредици и проблеми, но когато настъпи момента да се събират пари за поправяне на проблемните участъци, се спотайват и не желаят да плащат. В такава ситуация решение на проблемите се намират само с професионален домоуправител.

Общата етажна собственост се управлява толкова по-трудно, колкото повече съсобственици има. Един девет или дванайсет етажен блок с по три апартамента на етаж е доста голямо предизвикателство за ефикасно управление. Най-големият проблем – събиране на месечните такси за поддръжка се решава чрез различни методи за разплащане. Фирмa ОБЩ ДОМ, предлагаща услугата “професионален домоуправител” предоставя възможност за разсрочено плащане, като вече никой не минава по апартаментите да събира такси. Всеки съсобственик има задължението да превежда месечните такси в общата банкова сметка, като може да използва различни разплащателни методи.

Удобното събиране на дължимите средства увеличава драстично събираемостта на месечните вноски за поддържане на общите части. Ролята на професионалния домоуправител не се изчерпва само със събиране на средствата за поддръжка на общите части. В неговите задължения влиза организиране на ремонтни дейности, спазване на сроковете за планова поддръжка на асансьор и други съоръжения, а също и осигуряване на контрол на достъпа до сградата.

С приемането на Закона за етажната собственост, всички сгради с обща собственост трябва да имат домоуправител, да водят домова книга и да се впишат в общината. За съжаление, в повечето блокове и кооперации изборът на домоуправител от средите на съсобствениците е невъзможна мисия. Всички са заети, а не на всеки може да се има доверие и да се поверят общите пари. В такава ситуация наемане на фирма като ОБЩ ДОМ ЕООД, която да осигури професионален домоуправител е единствената алтернатива.

Вписването на сградите в общината и регистрацията на домовата книга може да изглеждат излишни действия, но без тях не може. Нередовните сгради подлежат на глоби, които се плащат от всички съсобственици. Като се каже всички, това означава, че поне 20% от съсобствениците в блока ще откажат да дадат пари и отново тежестта ще падне върху едни и същи хора, които са съвестни и си плащат сметките навреме. Точно съвестните и загрижени за мястото, в което живеят хора, настояват за назначаване на професионален домоуправител, който да въведе всичко в ред.

Нередовните платци – хората, които винаги минават между капките в общата етажна собственост са тези, които не желаят сградата да има професионално управление. В момента, в който новият домоуправител встъпи в длъжност, тяхното безхаберие свършва, защото ако откажат да плащат задълженията си, ще се окажат подсъдими. За щастие с последните изменения на Закона за етажната собственост не е нужно общото събрание да има кворум от 100%. Също така, не е нужно всички съсобственици да са съгласни, за да се вземат решения, касаещи управлението на сградата. Това позволява да се въведе ред и общите части да придобият естетичен вид.

Изработване на мартеници е древно българско занимание, което създава украшения от усукан бял и червен конец, и което силна магическа сила има за добро и предпазване от зло, от уроки и зли сили. Белият конец в изработка на мартеници е символ на дълъг живот, а на здраве и благополучие е червеният. Всяка година на първи март се закичват мартеници и до появата на първите щъркели се носят или до кукане на първата кукувица. Тогава се хвърля в река, за да отмие всичко лошо, или на плодно дръвче с пожелание за плодородна година се завързват. Мартеници може и под камък да се сложат.  На следващия ден се гледа под камъка какво има и по това се гадае дали годината ще е плодородна.

Ритуално от стара или от чиста жена се приготвят мартеници предния ден, като не трябва огън да е докосвала – в противен случай магическата си сила загубва самото изработване на мартеници. В Родопите се вплитат и сини, розови и зелени конци. В Шопско изработка на мартеници се правят като вързани червено момче – Пижо и бяло момиче – Пенда.

Мартеници се закичват на момите и момците, децата, плодните дръвчета и домашни животни с пожелания за Баба Марта. Старите хора казват, че стопаните трябва пред всяка къща пресукани червени конци да закачат с пожелания за Баба Марта. Като ги видела, тя се засмивала, слънцето изгрявало и се стопляло всичко. Затова на 1 март всяка година се поздравяваме с честита Баба Марта и с пожелания за здраве и благополучие подаряваме мартеници.

Вярва се, че за да не влезе лош човек – мартеници пазят къщата, а хората от болести и уроки предпазват. Белият цвят дълъг живот символизира, а здраве и сила – червеният. Видите ли първото напъпило дръвче или първия щъркел, свалете своите мартеници и под голям камък ги сложете. След 9 дни проверете какви животинки са се събрали под камъка. Колкото повече са те, толкова през годината придобивки ще получите. Други в реката я хвърлят, по вода да им върви. Празникът за изработка на мартеници и закичване с  честита Баба Марта е най-вероятно древен езически обичай, единствено от българите запазен.

Допълнително за Баба Марта и мартениците:

История на Баба Марта

До кога се носят мартенички за честита Баба Марта? Докато се види щъркел, лястовица, цъфнало плодно дръвче. Тогава на плодно дърво се завързват, за да е годината плодородна. Някога под камък я слагали с пожелания за Баба Марта и според гадинките и буболечките под него – каква ще бъде годината гадаели, щастието и здравето на всеки. Веднъж със съпътстващ ритуал свалена, тя на амулет си значението си губи. Това важна стъпка отбелязва – на зимата края и към пролетта и положителните промени прехода от пожелания за Баба Марта.

Как ние на мартениците да гледаме и на оригинални, забавни пожелания за Баба Марта? Да ги носим ли или против този езически обичай да се борим? Символ на какво са те, че в тази традиция нашият народ толкова усърдие влага, надежда и смисъл на оригинални любовни пожелания за Баба Марта?

Наближи ли месец март, площади и улици по всички градове в България с шарени сергии с мартеници се запълват и картички със забавни пожелания за Баба Марта. Пред всяка от тях хора са скупчени – жени и мъже, млади и стари, които най-хубавата мартеница избират за най-скъпия човек и красиви картички за честита Баба Марта.

Има различни версии за възникването на празника на свети Валентин. Но традицията пожелания за Свети Валентин да се изпращат и подаръци да се даряват, всички признават и подкрепят. Празникът не е със  славянски или прабългарски или тракийски корени, в православната традиция не присъства и преди никога не се е отбелязвал с оригинални пожелания за Свети Валентин, за разлика от Трифон Зарезан на същата дата. Но в последните години навлезе и у нас под влиянието на западните католически традиции, защото на младите хора много им харесва този празник – изказват взаимната си любов с пожелания за Свети Валентин, пишат си на картички и забавни пожелания за Свети Валентин.

У нас мнозина за този ден си задават въпроса какво на любимата и любимия да подарят, какви оригинални пожелания за Свети Валентин да напишат, за да ги впечатлят? Защото понякога може да каже повече подаръкът, отколкото думите. Влюбените да докажат имат възможността, че съществува все пак истинска любов, а е прекрасен повод за деня на влюбени най-стеснителните чувствата си да признаят с пожелания за Свети Валентин.

http://napred.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0.html