Да възстановим блясъка на паркета

Ако дървеният паркет вече не е така красив, както в момента на неговото поставяне, това не е причина да го сменим с друга настилка. На помощ идва техниката за циклене на паркет, която само за няколко часа ще възвърне предишния блясък. Хубавото на естественото дърво е, че може да се цикли многократно, като при това не губи качествата си. За много хора, цикленето е процедура, която причинява големи катаклизми в дома. От помещението трябва да се изнесат всички мебели, пода да е изчистен от пирони и други неща.
Машините за циклене на паркет са доста шумни. Това означава, че трябва да се работи в разрешените от закона часове, за да няма излишни спорове със съседите. Новите машини на Паркет Тониас осигуряват сравнително безпрахово циклене, но все пак, добре е ако в помещението има ценни картини или полилеи, да се свалят, а ако не е възможно, поне да се покрият. Всяка ремонтна дейност в жилището нарушава нормалния ритъм на живот, но когато се извършва в рамките на уговорените срокове, е добре. Рано или късно, паркетът трябва да се изцикли, това е нещо неизбежно. В помещения, които не са много натоварени, той може да издържи над 10 години без да се наложи да се освежава.
В стаи, в които постоянно се влиза и излиза, паркетът се износва много по-бързо, особено в участъците около вратите. Първо се изтрива лаковото покритие, след което дървото остава напълно незащитено. То се замърсява, потъмнява и придобива неподдържан вид. В този момент е дошло времето за циклене на паркет.
Цикленето е сложна процедура, която изисква подходяща машина и много майсторлък. При циклене на паркет, старият лак напълно се отстранява, заедно с част от повърхностния слой на дървото. Така се открива нова, чиста повърхност, която се почиства и полира. Накрая се покрива с нов слой лак, който да предпазва паркета от повреждане. Лакът е водоустойчив, така че подът може да се мие с подходящи препарати. Освен това е и нетоксичен, за да бъде безопасен както за хората, така и за домашните любимци.
След процедурата по циклене на паркет в едно жилище, то става като ново. Блясъкът на пода се възвръща такъв, какъвто е бил при първоначалното настилане с нов паркет.