Поддръжка на асансьори в частни къщи

Еднофамилните къщи, в които има асансьори се увеличават в последните години. Съоръженията, монтирани в обществените сгради подлежат на задължителен преглед и профилактика на определен период от време. Това не е по желание, а се изисква от контролните органи. По отношение на частните домове – всеки може да си сложи асансьор вкъщи, но това не означава, че трябва да го остави без надзор. Всяка техника рано или късно дава дефекти, затова и частните асансьори подлежат на периодична профилактика
Най-удачния вариант е, фирмата, проектирала и монтирала асансьора, да се заеме с неговата поддръжка. Всички фирми предлагат абонаментна поддръжка на асансьори с индивидуален пакет услуги. Домашните асансьори са много по-малко натоварени от събратята си в големи, обществени сгради или многоетажни жилищни блокове. Въпреки това, два пъти годишно е добре да бъдат прегледани от специалист, за да се предотвратят евентуални аварии.
Много модерни в последните години са панорамните асансьори. Те се монтират предимно на хотели или частни вили, построени сред красива природа. Прозрачният асансьор е много ефектен, разкрива невероятна гледка, но освен регулярна техническа поддръжка има нужда и от почистване. Отвътре е лесно, обаче почистването отвън може да се извърши само от специалисти. При сключване на договор с фирма за поддръжка на асансьори, почистването на асансьора е една от задължителните точки.
В частните сгради кабинките и електронните табла на асансьорите са в значително по-малка степен застрашени от вандалски прояви. Не може да се каже същото за обществените асансьори, където умишленото повреждане е най-честата причина за аварийни ремонти. В един частен дом почти не се случват аварийни ситуации, освен ако спре тока. Проблема със спиране на тока е решен в повечето частни домове със собствен енергиен източник, който се включва аварийно.
Проверката на изправността на асансьорите в частните домове зависи само и единствено от желанието на собствениците им. Ако решат, че нямат нужда от абонамента поддръжка, риска си е техен и отговорността също.