Подготовка за венчавката в сватбения ден

Венчавката в последните години стана модерна и почти няма сватба, която да мине без този красив, църковен обред. Ако младоженците решат, че искат венчавка, то ще трябва да се съобразят с каноните на православната църква по отношение на датата. Църковни бракове са забранени по време на пости и други събития, упоменати в църковния календар. Всяка професионална сватбена агенция с опит в организиране на венчавки започва първо с уточняване на датата.
След като денят на голямото събитие е избран, започва същинската част от организиране на свабата. Щом ще има венчавка, младоженците трябва да решат сами за себе си защо го правят – дали заради силна вяра или просто защото е модерно. Истински вярващите знаят, че църковният брак е за цял живот. Изразът “Докато смъртта ви раздели”, който произнася свещенникът по време на бракосъчетанието не са просто празни думи. Някога, когато църковните канони са се спазвали безпрекословно е било почти невъзможно да се разтрогне църковен брак.
В последните години църквата е доста по-либерална в това отношение. Сега църковният брак може да се прекрати от районния митрополит след представяне на свидетелство от съда за развод. Това е важно за хората, които сключват втори брак и желаят да се венчаят отново, за да не живеят в грях пред църквата. Що се отнася до храма, в който ще се осъществи венчавката, това е въпрос на лично решение от страна на младоженците. За всяка сватбена агенция София е благодатно място за организиране на венчавки. Младото семейство може да избира между много прекрасни църкви не само в София, но и в околностите.
Много важна особеност при избора на място за венчавка е личността на свещенника, който ще извърши венчавката. Факт е, че повечето свещенослужители вземат много присърце обреда по бракосъчетание и го извъшват с голяма тържественост. Благодарение на това младоженците осъзнават, че предприемат една важна стъпка в живота си. Често именно венчавката е най-трайния спомен, който остава от сватбата за всички присъстващи.