Лаптопи за малък офис

ЛаптопиОбщото мнение гравитира около разбирането, че за неголям офис е най-добре да се използва не особено скъпа мобилна система, която ще може да работи със стандартните офисни приложения и няма да бъде особено често натоварвана. Друг фактор, който влиза в сметките при избирането на подобни лаптопи е, дали машините ще бъдат изнасяни извън офиса или ще са предназначени предимно за работа в помещението. Във втория случай може да спестите още малко, като си закупите не особено компактен модел лаптопи.

Нека приведем пример за подобен лаптоп, който перфектно ще подхожда на малък офис. Диагоналът на екрана ще е от порядъка на 14-15 инча, а характеристиките му са в средния диапазон. Дебелина – 3 см и повече, а теглото – около 3 кг.

При подобен клас лаптопи е напълно нормално да търсите машини с не чак толкова скъп процесор (например някой от ниските класове на Celeron). Добре би било ако оперативната памет е не по-малко от 2 ГБ. Общо взето може и да не се задържате прекалено много върху другите параметри на лаптопа, освен може би, на възможността за увеличение на оперативната памет. Не бъдете прекалено претенциозни и към големината на твърдия диск, все пак няма да го използвате за съхранението на големи количества изображения, музика или филми.

Добре е разглежданите от вас лаптопи да имат оптично устройство, което разбира се, да чете CD и DVD дискове, при което записът на подобни носители не е наложителен, тъй като флаш преносимите устройства са вече със солидна вместимост. Видеокартата може да е интегрирана. Звуковата част на системата също може да остане сравнително нисък клас.

Всичко горе казано важи за лаптопи, които няма да бъдат използвани за работа с големи масивни бази от данни, па макар и онлайн базирани. Не е предвидено също така, възможност за продължително споделяне на големи количества музикални, графични и видео файлове, а и за тяхното съхранение. Ако все пак подобни задачи не са изключени всички параметри ще трябва да бъдат вдигнати, което ще доведе, както сами се досещате, до допълнителни разходи.

Автономния режим на работа ще е от порядъка на 5-7 часа. Като цената ще се качва с качествата на батерията. Освен всичко казано, закупеният за малък офис лаптоп трябва да е и удобен за работа.