Килими за обзавеждане на бизнес обекти

КилимиКилимите, макар да ги считаме за предимно за домашна вещ, имат и много други предназначения. Съвременното производство на килими позволява да се втъкават произволни изображения, надписи и форми. Цветовете също не са проблем. Всичко това много умело се използва за създаване на килими с фирмени знаци с рекламна цел.

Красиви килими, изработени от качествени материали по проект на клиента, се изработват за различни бизнес цели. Цветовата гама, включените надписи, изображения и емблеми са съобразени с рекламната политика на съответната фирма. Тези килими имат много широко приложение. За фирмени офиси – изработват се специални килими и пътеки, съдържащи фирменото лого и се разполагат по коридорите и помещенията, в които се посрещат клиенти. Имиджа на всяка фирма се допълва чрез подобни малки, но забележими детайли. Колкото повече елементи с логото на фирмата се срещат – в работното облекло на служителите, върху офис принадлежности, календари, килими и т.н, толкова повече авторитет се гради пред бизнес партньорите и клиентите.

Килими за хотели – всеки реномиран хотел си поръчва собствени модели. Дори се създават по няколко модела килими  и пътеки – един за централното фоайе, друг вид за коридорите и стълбите, а за стаите за клиенти се правят по няколко вида, съобразно нивото на лукс. Въпрос на престиж е, доколко са плътни, качествено изработени и скъпи килимите, които украсяват пода на хотела.

Хотелите не са единствените, които имат нужда от фирмени килими. Транспортните средства също се нуждаят от такива – железниците отдавна имат не само килими, но и завеси във влаковете с фирменото лого. В първокласните вагони има специални пътеки не само в купетата, но и в коридорите. В спалните вагони килимите са задължителни, а в най-луксозните влакове, като мистериозният Ориент експрес, по пода се виждат специални персийски килими, също като в луксозните хотели.

За автобусите също се правят специални пътеки, с името на транспортната фирма. Те са значително по-евтини и са доста тънки, за да може да се перат и почистват лесно. Пътеките в автобусите се замърсяват много бързо и трябва да са практични, също като постелките в леки автомобили и таксита, изработени по фирмена заявка.

Не на последно място са различните институции, които винаги имат килими, създадени по поръчка. Банки, университети, библиотеки – всички те искат да наложат своето име и не пропускат нито една възможност, да утвърдят авторитета си.

Дизайнът на килимите, изтъкани по заявка се създава от дизайнерите на съответното килимарско предприятие, съобразно изискванията на клиентите. Те трябва да предоставят изображенията, които желаят да се вмъкнат в килимите, за да може дизайнерите да изработят моделите. Трябва да се определят и цветовите мостри, а също и материалите. Килимите могат да бъдат от естествени или изкуствени материали, а може и да са смесени – това се определя съобразно условията, в които ще се ползват килимите.