Стълбата, важна част от всеки ремонт на покриви

Ремонт на покривиРемонт на покриви може да бъде извършван и от непрофесионалисти, т.е. всеки средностатистически гражданин със собствени сили би могъл да се справи с несложни ремонтни дейности по покривната конструкция на собствения си дом. При липсата на каквато и да било техника, нужна за това начинание, ще ви посъветваме като начало да си купите или да вземете на заем от добри приятели, комшии или познати специализирана стълба.

Тя ще ви помогне да се докопате до необходимата ви височина. Ако пък в килера или мазето ви се намира най-обикновена стълба, наследство от соц. ремонти извършвани от предишното поколение, то може леко да я модернизирате, монтирайки на най-горната и част хоризонтални опори, които ще ви бъдат от помощ при предпазването на ръба на покрива, улуците и водосточната тръба. Специализирана стълба използвана от професионалистите във всеки съвременен ремонт на покриви ще ви избави от такива самоделки, но и първия вариант е напълно приложим.

Специалистите занимаващи се с ремонт на покриви препоръчват да монтирате на стълбата си специални ъгълчета с шипове, които ще ви позволят стабилно сцепление с повърхността. Това се прави за да се предотвратите евентуално клатене и последвало падане. Добре е да сте наясно, че при ремонт на покриви падат не само майстори, но и подръчни ремонтни материали от сорта на кофи, керемиди, алуминиеви плоскости и др. Ако пък не ви харесва идеята за наличието на (винаги опасни) шипове по стълбата ви, може да направите специална постелка, всеки грапав, гумен материал, който да може да фиксирате по всяко едно време на всяка една повърхност, би свършил работа.

При извършването на ремонт на покриви е много важно инструментите ви да се намират възможно най-близо до вас, препоръчително е да са в обсега ви на достигане. За да изпълните този съвет може да можете да монтирате на стълбата си специална площадка, а ако ремонта ви не е от кой знае каква сложност – метална (консервна) кутия. Ако имате модерна стълба, специално предназначена за ползване при ремонт на покриви, нуждата от допълнителни модификации отпада, тъй като малката площадка е фабрично добавена.