Следствия от възпален артрит

Към възпалителния артрит инфекциозният спада, подаграта и ревматоидният. Те с възпалението на синовиалната обвивка са свързани – на съединителната тъкан тънка лента, която отвътре поддържа ставата.

Към дегенеративния артрит спада травматичният артрит, непосредствено предизвикан от травма и остеоартрозата. Тези заболявания с увреждане на ставния хрущял са свързани, който покрива там костите, където със ставите се свързват.

Инфекциозният артрит и като полиартрит е известен – увреждане на няколко стави и възниква с попадане в ставната торбичка на болестотворни бактерии. Синовиалната течност служи на ставата за смазка и за много видове бактерии е идеална хранителна среда. Попаднали там, те бързо започват да се размножават и ставата се възпалява, подува, става болезнена и с вдига температура и се появява артрит. Инфекцията може ставата да попадне в с кръв от възпалено в организма огнище – туберкулоза, пневмония, гонорея или циреи. Може предадена да бъде чрез ухапване от кърлеж или чрез проникваща рана. Без лечение, ставите губят подвижността си постепенно и се деформират.

Диабет тип 1 обикновено при деца се диагностицира и млади хора, макар че на всяка възраст може да настъпи. Първоначалната изява на диабет е внезапна обикновено и може следните симптоми да включва:

  • често уриниране;
  • засилена жажда и сухота в устата;
  • внезапно загуба на телесно тегло;
  • изключителна умора и липса на енергия;
  • повтарящи се инфекции;
  • бавно зарастване на рани;
  • замъглено виждане.

Диабет настъпва когато имунитетът разруши бета клетките на панкреас – задстомашната жлеза, са клетките, хормона инсулин произвеждащи. В резултат на това, много малко инсулин се произвежда или никакво количество.

Хората, страдащи от диабет си набавят по един от следните начини инсулин – инсулинова помпа, писалка, инжекция с физиологичен разтвор. За правилното лечение на диабет внасяне на инсулин в организма е важно също толкова, както и спазване на хранене и здравословен начин, двигателна активност и провеждане редовно на тестове за кръвна глюкоза.

Ако имате диабет, като цяло положителен ефекта на вашето здраве ще окаже поддържането на нормално телесно тегло. Планирането – какво, кога и колко храна да приемете – съществена роля играе за поддържане нивата на кръвна захар в диапазон, препоръчан от лекаря.

Повече на Revita.BG