Пробиотици – ползата от тях?

Полезни бактерии пробиотици във ферментиралите млечни продукти се съдържат –в киселото мляко главно, което като лекарство от народа се използва от хиляди години – то на полезни бактерии е традиционен източник. Въпреки това по състав и бактериални щамове значително варират съвременните марки кисело мляко. Някои кисели млека, ако са замразени особено, живи бактерии пробиотици не съдържат. Други източници са течните екстракти, млякото на прах, капсули и таблетни форми.

Препоръчителните количества за прием пробиотици значително варират и индивидуално се определят, в зависимост нуждите на тялото. Какви са за нашия организъм предимствата на пробиотици?

Главният от пробиотици полезен ефект е, че те са в състояние на вредни микроорганизми и патогенни да блокират размножаването, други благотворни действия отключвайки, като на имунната система засилването. Притежават и някои полезни ефекти също, като подобряване на абсорбцията на хранителните вещества, стимулиране на перисталтиката, а и в допълнение – произвеждат някои определени щамове витамини.

Как да разберете имате ли нужда от пробиотици? Обикновено с обичайната храна те в организма навлизат, но са изложени за съжаление на множество въздействия, водещи до намаляване, което е  неблагоприятно. Такива ефекти при неправилно хранене се получават – консумация на прекалено пикантна или тлъста храна, алкохол, при хранителни инфекции и заболявания с диария. Важно е да отбележим на антибиотичното лечение пагубното действие, което унищожава и пробиотици, наред с патогенните микроорганизми.

В много форуми пише, че върху цялата имунна система влияние оказват пробиотици. Как това става възможно? Големи количества субстанции с храната в тялото ни навлизат. Ето защо, червата са станали най-важната в хода на еволюцията, фронтова линия между тялото ни и чуждите субстанции. 80% от човешкият имунитет в червата е разположен. Поради това на храносмилателната система доброто състояние е от първостепенна важност за здравето на организма като цяло. От една страна пробиотик е в състояние патогенните микроорганизми от червата да изведе, а от друга, да стимулира имунни клетки, за изчистването на патогените отговорни.

Как пробиотици да прилагаме? Можем пробиотици да получим посредством храни, както и от добавки, които ги съдържат. Пробиотичната храни от обичайната храна не се различава. Хранителните добавки с пробиотици в една таблетка могат да съдържат в концентриран вид няколко щама. Така е лесно тяхното приложение, предлагат ефективно решение за онези, които, по не консумират някаква причина пробиотични храни.