Причини за пукането на гуми в движение, и как да избегнем неприятния инцидент

Причини за пукането на гуми в движение, и как да избегнем неприятния инцидентПръснали се в движение автомобилни гуми често водят до катастрофи, особено ако превозното средство се е движило на висока скорост. Този риск, обаче, може да бъде сведен до минимум, ако на шофьора са известни основните причини водещи до пукане на вашите гуми:

  • Минаване през външен предмет, който разрушава конструкцията на гумата;
  • Минаване на автомобилната гума през дупка, докато превозното средство се движи с висока скорост. В този случай обикновено имаме и повреда на джантата и разхерметизиране на гумата.
  • От приведените по-горе две причини никой не е застрахован, единственото което можем да ви посъветваме е да бъдете максимално внимателни на пътя и избягвайте да карате в близост до банкета, където, по-принцип се насъбират много нямащи там място предмети и се образуват дупки.

Има, разбра се, и други причини, които могат да доведат до пукане на гума, които, обаче, могат да бъдат избегнати:

  • По-високо или по-ниско от нужното налягане в гумата, което води до прегряването ѝ и разрушаването на нейната конструкция;
  • Механични повреди (цепки, резки, стърчащи части от металната обвивка и др.);
  • Забили се в гумата странични предмети, изваждането на които води до намаляване налягането във вътрешността ѝ;
  • Прекалено износени гуми (според правилата за движението по пътя, височината на протекторите (грайферите) на автомобилна гума не трябва да са по-малки от 1.6мм);
  • Загуба на еластичност, свързана със стареенето на даден чифт гуми (при този случай визуално се забелязват малки цепнатинки по повърхността на гумата);
  • Избягвайте гуми втора употреба. При тях могат да бъдат наблюдавани почти всички гореспоменати недостатъци, едновременно.

Нашите препоръки – преди да се решите да купите автомобилни гуми отделете време за проучване на пазара. Внимателно огледайте гумите, преди те да бъдат монтирани на автомобила ви, освен това, искайте те да бъдат сложени от специалиста в конкретния автосалон, имащ богат опит в монтажа на гуми. Следете външното състояние на гумите си и дали имат достатъчно въздух. Тези няколко съвета ще ви помогне да избегнете много неприятности на пътя.