Помагат ли торентите на пиратството?

Не може да се очаква че след разрастването на информационните  технологиите, няма да бъдат споделяни в сайтове широко разпространени филми и сериали – една отличаваща и много важна на интернета черта, е социалният ефект именно. А ако не е Zamunda.net, то друг сайт ще е, който масово използван ще бъде за целта.

Факт е, че някакви граници трябва да има всичко и че създателите на филми и музика, певците и актьорите по някакъв начин трябва да печелят и за създаване на нови филми мотивация да получават. Решението на проблема в по-строгите закони за Zamunda.net  и тракерите определено не е, нито относно пиратството на младото поколение и в предложените образования. Всъщност могат да се оприличат от медиите предлаганите методи на това – на видимо потъващ кораб капитанът да кара екипажа по-силно и по-силно да гребе. Решението е нов бизнес модел да се търси. Медийните индустрии бизнес модела си трябва да преустановят и борбата със сайтове за споделяне, силните си страни максимално да използват и от бизнес модела си да изключат ненужното.

Примерно „Ню Йорк Таймс“ – вестникарският гигант, който се усети на време, че хората до повече информация започват да достигат чрез интернета и сайтове за споделяне и че там новините свободно се разпространяват – така избра нов бизнес модел, като на вестника публикациите онлайн пусна безплатно и вместо от потребителите си пари да иска, включи на сайта си рекламния модел, от който спечели много повече в крайна сметка.

Друг пример е Нова телевизия, която вместо със Zamunda.net и сайтове за споделяне в безсмислена и скъпа борба да се впускат, достъпно включиха онлайн програмата си и рекламите си там вградиха. Нещо, което е много по-умно и иновативно и за печалба, и за повече потребители да имат, отколкото интриги да плетат и скандали да вихрят. Просто някои медии за собствено популяризиране и печалби отживели и стари прийоми използват. Методите на реклама и маркетинг са отдавна познати, но фона на нечия си некадърност, се търси претекст да се подеме пак нещо, което е обречено отдавна на провал. В нета доста по-развити сайтове за споделяне има, като Zamunda.net където съдържащите авторски права поставени там торенти, с години си стоят и претенции не предявява никой.