Подготовка за Коледа в Скандинавия

В Скандинавия през годината декември е най-тъмният месец. През всичките 24 часа в някои райони не се показват слънчевите лъчи, а тепърва предстоят най-студените зимни дни. Това на местните жители не пречи обаче подготовката за Коледа да започнат с коледни картички, на декември още в първите дни. И дори да честват Коледа с коледни пожелания в Скандинавия всички страни, свои коледни традиции почита всяка от тях и фолклорни убеждения за коледни късмети за баница.

Коледа във Финландия със зимна приказка може да се сравни, а за пътешествениците най-голямото предизвикателство в този край на Европа Лапландия да посетят би било – домът на дядо Коледа, където са наистина убийствено ниски температурите. Но да обърнем поглед към пожелания за коледа и коледните традиции в другите Скандинавски  страни, за да успеете в местните обичаи подобаващо да се включите, ако за празниците се случи да сте там с късмети за баница.

Жителите на Дания в елфите вярват, като типични на германските народи представители. И по-специално в палавият елф Нисе, склонен към шеги на Коледа с весели картички за коледа, който иначе им помага в домакинството. За да го омилостивят, на прага на дома си семействата оставят оризов пудинг с канела в купичка.  Едно от най-важните ястия в Дания на трапезата за коледа е оризовият пудинг. На 23 декември там започват коледните дни с коледни пожелания, горещ оризов пудинг с бучка масло се похапва. На децата, в подготовката за празниците  участвали, до Бъдни вечер не им е позволено елхата да виждат. След официалната вечеря с изпечена гъска или патица, червено зеле и карамелизирани картофи,  на оризов пудинг по-лек и студен вариант се поднася, с натрошени бадеми и сметана гарниран. Но има и още – един цял бадем е скрит в някоя от порциите, а късметлията получава като награда шоколад.

По традиция на Коледа 25 декември –се събират семействата на лек обяд от риба и мезета, след като за закуска домашно опечени кексчета са похапнали. Вечерта подаръците се раздават и песни около коледната елха се пеят, пожелания за коледа се правят с  коледни картички, „God jul“ – „Весела Коледа“.  Там нощите са по-дълги почти половин година, а слънцето само за 3-4 часа се показва, ако мъглата пробие.