Малко повече за етиловият алкохол

Етанол, или етилов алкохол, е от древни времена около нас като съставка на алкохолните напитки, чрез ферментация получени. Той може от всички растения да бъде произведен, които съдържат въглехидрати или захари. Въпреки че от метанола е доста по-скъп, през 1980 г. в Бразилия е имало работещи с етилов алкохол 8 милиона автомобила. По същото време са били произвеждани от захарна тръстика годишно в Бразилия по 10 милиарда литра етанол. Поради поскъпване на захарта по-късно, са започнали смес от метанол и бензин да използват – наречен “газохол”.

Големи количества етилов алкохол във вид на разнообразни спиртни напитки се употребяват. Той и отровно действие има, което на свойството му се дължи протоплазмата да пресича и самата клетка да умъртвява. При продължителна употреба на етилов алкохол редица поражения на вътрешните органи се явяват. Най-големи са на нервната система пораженията. Дългосрочни ефекти върху човека от прекомерна употреба  етилов алкохол – може до сериозни увреждания да доведе на мозъка, черния дроб, сърцето и стомаха, зависимост. Алкохолът носи за употребяващия го голяма опасност за централната нервна система, когато в комбинация с други психоактивни вещества е приет – депресанти, метадон, хероин, транквиланти, барбитурати; с някои лекарства – антихистамини, антидепресанти, обезболяващи.

Етилов алкохол или етанол, в чист вид за първи път е получен чрез дестилация на вино през 12 век. Алхимиците “винен дух” го наричат, откъдето название спирт идва. Днес основно чрез алкохолна ферментация се получава на грозде, плодове, зърнени храни – под действие на биокатализатори.

Етилов алкохол е лесноподвижна, безцветна течност, която гори, с особено “остра” миризма, във вода много добре разтворима. Като добър разтворител, се използва за получаване на лакове, тинктури, одеколони и есенции. Заради голямото количество топлина, която при горенето му се отделя, етилов алкохол като гориво се употребява. Спиртът, който за горене се използва, с други вещества се смесва, които го оцветяват и неприятна миризма му придават, правят го отровен – денатуриран спирт. В промишлеността се използва за получаване на багрила, лекарствени средства, оцетна киселина, естери.

В практиката етилови алкохол е известен като винен спирт, обикновен алкохол и обикновен спирт. Още от древността алкохолосъдържащи напитки са произвеждали хората. Eтилов алкохол намира разнообразнa употреба – като разтворител във фармацевтичната промишленост, за получаването на над 1 000 лекарства; за производство на парфюмерийни изделия.