Какво ни кара да споделяме в Facebook?

Душевното и физическо състояние оказват влияние да споделяме във Facebook. Интернет-потребителят губи контрол, в зависимост настроението си и състоянието на тялото, а после и в мрежата прави глупости. Нищо чудно, че полицията вече в много страни се интересува кой всичките си маски сваля в социалните мрежи, като Фейсбук. Полицията в Ню Йорк специално звено има даже, което нарушители на закона издирва чрез социалните мрежи именно. Полицаите търсят на престъпниците следите в Туитър и Facebook, защото там се хвалят извършителите често. Има и критични гласове, разбира се, които се опасяват, че не само на хора от подземния свят в профилите наднича полицията.

Че без всякакви задръжки в социалните мрежи общуваме, се дължи явно и на факта, че в този вид комуникация опит ни липсва. Преди в телевизионни ток-шоута се случваше често известна личност или някой политик доста да се изложи. Днес е по-скоро рядкост това обаче. Същото и с комуникацията във Фейсбук вероятно  ще стане – с времето ще се изгради предпазливостта.

Мнозина вярват, че Туитър и Facebook живота им улесняват, обаче социалните мрежи на практика могат да го съсипят лесно.  Американският конгресмен Антъни Уайнър необичайно хоби имал – свои неприлични снимки изпращал на жени, с които онлайн се запознавал във Фейсбук. Скандалът се разразил и бил обвинен, че е изпратил на жена от Сиатъл неприлична снимка чрез Туитър. Отричал и твърдял в началото, че от хакерска атака в резултат „е изтекла“ снимката. Впоследствие признал обаче, че подобни снимки е изпращал и на други жени по интернет и Facebook. Президентът Барак Обама заявил, че оставка би подал на негово място. Уайнър се оттегли временно от активната политика и на професионална терапия се подложи.

Какво означава фактът, че млади хора предимно така интензивно се отдават на комуникационните технологии? Това за самите нови медии е нещо показателно: младежта онова изпробва, за което нямат желание или време другите. Тя на всичко ново и интересно е изпитателят, към което и останалите се присъединяват след това, както бе и с Facebook. Затова само онези обобщения представляват интерес, които всички изяви на младежката култура обхващат. В Германия една четвърт от населението се занимава с това, а  две трети от тях са под 30 години.

Новини за Facebook:

Още интересни страници: