История на Баба Марта

До кога се носят мартенички за честита Баба Марта? Докато се види щъркел, лястовица, цъфнало плодно дръвче. Тогава на плодно дърво се завързват, за да е годината плодородна. Някога под камък я слагали с пожелания за Баба Марта и според гадинките и буболечките под него – каква ще бъде годината гадаели, щастието и здравето на всеки. Веднъж със съпътстващ ритуал свалена, тя на амулет си значението си губи. Това важна стъпка отбелязва – на зимата края и към пролетта и положителните промени прехода от пожелания за Баба Марта.

Как ние на мартениците да гледаме и на оригинални, забавни пожелания за Баба Марта? Да ги носим ли или против този езически обичай да се борим? Символ на какво са те, че в тази традиция нашият народ толкова усърдие влага, надежда и смисъл на оригинални любовни пожелания за Баба Марта?

Наближи ли месец март, площади и улици по всички градове в България с шарени сергии с мартеници се запълват и картички със забавни пожелания за Баба Марта. Пред всяка от тях хора са скупчени – жени и мъже, млади и стари, които най-хубавата мартеница избират за най-скъпия човек и красиви картички за честита Баба Марта.

Има различни версии за възникването на празника на свети Валентин. Но традицията пожелания за Свети Валентин да се изпращат и подаръци да се даряват, всички признават и подкрепят. Празникът не е със  славянски или прабългарски или тракийски корени, в православната традиция не присъства и преди никога не се е отбелязвал с оригинални пожелания за Свети Валентин, за разлика от Трифон Зарезан на същата дата. Но в последните години навлезе и у нас под влиянието на западните католически традиции, защото на младите хора много им харесва този празник – изказват взаимната си любов с пожелания за Свети Валентин, пишат си на картички и забавни пожелания за Свети Валентин.

У нас мнозина за този ден си задават въпроса какво на любимата и любимия да подарят, какви оригинални пожелания за Свети Валентин да напишат, за да ги впечатлят? Защото понякога може да каже повече подаръкът, отколкото думите. Влюбените да докажат имат възможността, че съществува все пак истинска любов, а е прекрасен повод за деня на влюбени най-стеснителните чувствата си да признаят с пожелания за Свети Валентин.

http://napred.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0.html