Изработване на мартеници по случай Баба Марта

Изработване на мартеници е древно българско занимание, което създава украшения от усукан бял и червен конец, и което силна магическа сила има за добро и предпазване от зло, от уроки и зли сили. Белият конец в изработка на мартеници е символ на дълъг живот, а на здраве и благополучие е червеният. Всяка година на първи март се закичват мартеници и до появата на първите щъркели се носят или до кукане на първата кукувица. Тогава се хвърля в река, за да отмие всичко лошо, или на плодно дръвче с пожелание за плодородна година се завързват. Мартеници може и под камък да се сложат.  На следващия ден се гледа под камъка какво има и по това се гадае дали годината ще е плодородна.

Ритуално от стара или от чиста жена се приготвят мартеници предния ден, като не трябва огън да е докосвала – в противен случай магическата си сила загубва самото изработване на мартеници. В Родопите се вплитат и сини, розови и зелени конци. В Шопско изработка на мартеници се правят като вързани червено момче – Пижо и бяло момиче – Пенда.

Мартеници се закичват на момите и момците, децата, плодните дръвчета и домашни животни с пожелания за Баба Марта. Старите хора казват, че стопаните трябва пред всяка къща пресукани червени конци да закачат с пожелания за Баба Марта. Като ги видела, тя се засмивала, слънцето изгрявало и се стопляло всичко. Затова на 1 март всяка година се поздравяваме с честита Баба Марта и с пожелания за здраве и благополучие подаряваме мартеници.

Вярва се, че за да не влезе лош човек – мартеници пазят къщата, а хората от болести и уроки предпазват. Белият цвят дълъг живот символизира, а здраве и сила – червеният. Видите ли първото напъпило дръвче или първия щъркел, свалете своите мартеници и под голям камък ги сложете. След 9 дни проверете какви животинки са се събрали под камъка. Колкото повече са те, толкова през годината придобивки ще получите. Други в реката я хвърлят, по вода да им върви. Празникът за изработка на мартеници и закичване с  честита Баба Марта е най-вероятно древен езически обичай, единствено от българите запазен.

Допълнително за Баба Марта и мартениците: