За хлебарките и борбата с тях.

През хладните пролетни дни и студените зимни по естествен път в домовете намалява популацията хлебарки. Помага фактът, че популацията не може от външната среда да бъде захранвана, тъй като възпроизвеждането им се възпрепятства от ниските атмосферни температури. В това време на парното горещите тръби не позволяват да проникват в домовете хлебарки през празните пространства и пукнатините около тях, понеже инстинктивно те избягват горещи пространства и предмети. Така не успяват от канализацията и шахтите да преминат в мазетата на къщите и кооперациите, а от там и в домовете. След спирането на парното обаче изчезва тази бариера.

Ако сте правили пръскане срещу хлебарки предишния сезон в дома си, това не означава в никакъв случай, че от това нашествие сте предпазени. Специалистите разказват, че дори всички насекоми да сте унищожили, по-късно яйцата им ще нахлуят от вън, а фактът че преди няколко месеца е имало акция за унищожаване на хлебарки, няма да ги спре, понеже вече е отминал ефектът от препаратите или е намалял силно.

Какво да правим? Първо трябва да обследваме внимателно всички пролуки и да открием пукнатините около шахтите за боклук, каналите, фугите на вратите, тръбите на парното, ъгли и ръбове на тераси – които може, трябва с подходяща мазилка да се запушат, после да ги намажем с подходящ препарат срещу хлебарки. Такива на пазара има много, но трябва по-безвредни да се използва и достъпни, като боровата киселина. Тя за нас и любимците ни е слабо токсична и по-евтина. Можете в някои магазини за домашни потреби да я намерите, железарии и аптеки. Заредете капани за хлебарки, понеже купените капани и листчета от магазините са силно отровни често и токсични и сериозно могат на домашните любимци и децата да навредят.

Важно е на методите и препаратите да се обръща внимание, с които фирмите работят. Изключително важно е нетоксични препарати да се използват за пръскане срещу хлебарки, които здравето ни ще гарантират на семейството ни! В никакъв случай да не се ползват  „специалисти“ и да не се препоръчват, които бързат еднократно парите да ви вземат и изчезнат. Избирайте фирми, които комплексно подхождат на проблема и наистина трайно и безпроблемно от пълзящата напаст да ви отърват с тотално унищожаване на хлебарки!