Бюджетни таблети

Производителите на панели все повече и повече се ориентират към производство на бюджетен таблет, който намира в образователния сектор приложение при развиващите се икономики. Изглежда производителите са преценили, че им носи повече доходи тази ниша в конкурентния пазар за таблети в развитите икономики.

В момента има около 10 милиона таблети на пазара, с образователна цел именно създадени, като сред тях са най-обещаващи със 7-инчови екрани. Развиващите се икономики ще започнат все повече таблет да търсят с по-големи екрани – 8 или 10-инчови. Една от фирмите, занимаваща се с производството на такъв бюджетен таблет, е тайванската фирма, която главно за Индия изнася продукцията си.

Хората много повече обичат своя таблет, отколкото смартфон. Най-обичан таблет е iPad. Доказателство е удовлетворението от работата с таблет. Най-удовлетворителен е iPad от всички таблети, следван от Kindle Fire на Amazon. Най-малко от своите джаджи са удовлетворени собствениците на Android. Повечето собственици на iPad таблет са млади мъже и по-заможни хора, докато на Kindle Fire предимно са жени, съответно с преобладаващ по-ниски доходи.

На Windows 8 една от главните характеристики, е адаптираността с тъчскрийн управление към устройствата, като таблети. Тя може продажбите на таблет по-скоро да стимулира, отколкото ноутбуци. Със или без Windows 8, таблет ще изпреварва по продажби преносимите компютри. Преимуществата му се крият в цената главно. Дори новите модели с Windows 8 ноутбуци няма да помогнат на PC индустрията.

Друг фактор са новите смартфони, които ще възпрепятстват на ноутбуци продажбите, особено iPhone. Отдавна се възприема таблет за пряк конкурент и на електронните четци, и на ноутбуците. Според анализаторите тази конкуренция особено осезаема ще стане през 2013 година. Очаква се в този период продажбите на таблет сериозно да застрашат продажбите на другите два класа технологични устройства. Повечето електронни четци са по-евтини от таблет, но изглежда повечето потребители смятат, че за малко повече от $100 могат с устройство да се сдобият, което ще им позволи не само книги да четат, но и куп други неща да правят. Освен това, няма да успее Windows 8 кой знае колко голямо влияние да окаже върху пазара. Повечето  модели ще са ултрабуци, а на този подклас цените се прекалено високи все още, за да допаднат повече от таблет на средния потребител.